- Home
- Beschermingsmonitor
Beschermingsmonitor
Beschermingsmonitor: ‘de prijs om zonder zorgen in te varen’
Dekkingsgraadbescherming is actueler dan ooit. Sinds het pensioenakkoord zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen het hoogst. Dit terwijl de kosten om de dekkingsgraad (DG) te beschermen nu het laagst zijn.
Met de beschermingsmonitor kan elk pensioenfonds op elk moment de prijs van dekkingsgraadprotectie monitoren. En het ideale moment kiezen voor het implementeren van deze tijdelijke extra bescherming. Zo vaart ook jouw fonds richting 2027 zorgeloos in naar het nieuwe pensioencontract.
Maandelijks wordt de beschermingsmonitor van een update voorzien. Schrijf je hiernaast in om de updates te ontvangen.
Aanmelden updates beschermingsmonitor
Beschermingsmonitor (in DG-punt % per jaar voor een bescherming van de richtdekkings-graad tot invaarmoment) Klik op de punten in de monitor om de uitgebreide updates te lezen. Hieronder kun je ook een maatwerk-analyse voor jouw pensioenfonds aanvragen.
Toelichting en disclaimer
Toelichting
De monitor is gebaseerd op een bescherming van de richtdekkingsgraad onder economische stress-scenario’s. Een Nederlands pensioenfonds met een gemiddelde dekkingsgraad, 50% allocatie naar de return-portefeuille en 60% renteafdekking vanaf dec-2023 (daarvoor 50%) kan met deze prijs zorgeloos invaren. Een 4-jarige bescherming is het uitgangspunt, waarbij de benodigde investering in % DG-punt per jaar is uitgedrukt. De monitor varieert door bewegingen in de marktprijzen van aandelenopties en swaptions en ontwikkelingen in de gemiddelde dekkingsgraad.
Disclaimer
De informatie op deze website is bedoeld voor discussiedoeleinden en in geen geval mag de gepresenteerde informatie worden opgevat als beleggingsadvies.
De informatie op deze website weerspiegelt, op de publicatiedatum, de standpunten van Cardano Risk Management BV (“Cardano”) en bronnen die door Cardano als betrouwbaar worden beschouwd. Er wordt geen verklaring of garantie gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid of volledigheid van de gegevens op deze website. Bovendien kan er geen garantie worden gegeven dat enige voorspelling of mening op deze website zal worden gerealiseerd. De standpunten die op deze website worden geuit, kunnen op elk moment na de publicatiedatum veranderen.
Beleggingsprestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten; er worden geen garanties gegeven voor toekomstige prestaties.
Deze disclaimer dient in samenspraak te worden gelezen met de “Gebruiksvoowaarden” van deze website.
-
-
Update november 2024 (0.6%)
In november daalde de rente opnieuw met ongeveer 20 basispunten, terwijl aandelen stegen dankzij de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten. Dit resulteerde in een daling van circa 2% dekkingsgraadpunt in de afgelopen maand. Gelukkig bleven de implied volatilities, een belangrijke maatstaf voor optieprijzen, stabiel. Door de daling van de dekkingsgraad zijn de kosten voor bescherming van een dekkingsgraad van 105% met 0,1% DG-punt gestegen naar 1,4% DG-punt per jaar.
-
Update oktober 2024 (0.7%)
Nu de ene na de andere koploper afvalt, zijn er nog slechts enkele pensioenfondsen van plan per 1 januari 2025 in te varen. Één bedrijf dat wel alvast is ingevaren, zijn wij zelf. Sinds 1 november zijn wij officieel samen met Mercer. Samen met Mercer zijn wij nog beter gepositioneerd om fondsen te helpen met dekkingsgraadbescherming. Voor fondsen die per januari 2026 willen invaren, is dit het moment om er over na te denken. Immers, de recente daling van de dekkingsgraad toont weer aan hoe volatiel de markten kunnen zijn. De kosten van bescherming van een dekkingsgraad van 95% stegen naar 0.7% DG-punt per jaar.
-
Update september 2024 (0.6%)
De septembermaand stond in het teken van renteverlaging, zowel in Europa als daarbuiten. De gedaalde inflatie leidt er toe dat er nog meer renteverlagingen voor dit jaar zijn ingeprijsd. Hierdoor daalde ook het langere eind van de curve. Zo noteert de 20-jaars swaprente nu een kleine 15bps lager dan aan het begin van september. Omdat zakelijke waarden redelijk presteerde (S&P500 +1%) in september zagen we slechts een beperkte daling van dekkingsgraden afgelopen maand. De kosten voor bescherming van een dekkingsgraad van 95% blijft hiermee onveranderd op 0.6% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update augustus 2024 (0.6%)
De laatste zomermaand is voorbij en was allesbehalve rustig. De Japanse beurs maakte een grote dip mee, maar veerde al snel weer op na geruststellende woorden vanuit de centrale bank. Tegelijkertijd lijkt de markt ook voor te sorteren op renteverlagingen in de VS en Europa, maar dit leidde vooralsnog alleen tot een daling van korte rentes. Rentes langer dan 10 jaar, waar een pensioenfonds het meest gevoelig voor is, bewogen nauwelijks. Per saldo eindigde het gemiddelde pensioenfonds de maand met een vergelijkbare dekkingsgraad. De bescherming van een dekkingsgraad van 95% kost nog steeds 0.6% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update juli 2024 (0.6%)
De dekkingsgraden van pensioenfondsen daalden de afgelopen maand. Een gemiddeld pensioenfonds verloor 3 tot 4 dekkingsgraadpunten, wat leidde tot een toename van 0.2 DG-punt per jaar: waar onze inschatting vorige maand nog 0.4 DG-punt per jaar was, verwachten wij nu dat dit 0.6 DG-punt per jaar kost voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update juni 2024 (0.4%)
Ondanks het afwisselende weer en een aantal spannende verkiezingen in juni waren de financiële markten afgelopen maanden erg saai. Dekkingsgraden stegen dan wel licht, maar de kosten van bescherming van een dekkingsgraad van 95% blijven ongewijzigd op onze bodem van 0.4% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update mei 2024 (0.4%)
Ook de kosten van bescherming van een dekkingsgraad van 95% daalden afgelopen maand door de gestegen dekkingsgraden en goedkopere opties. Deze kosten daalden van 0.7% DG-punt per jaar naar 0.4% DG-punt per jaar. Verder lijken de ontwikkelingen in de Den Haag vooralsnog niet te leiden tot (materiële) aanpassingen van de WTP. Het hoofdlijnenakkoord spreekt niet over pensioenen, en in het laatste pensioendebat werden uitsluitend moties met beperkte relevantie aangenomen. Hiermee lijkt de WTP ‘gewoon’ door te gaan, en zullen de eerste fondsen op 1 januari 2025 invaren. Voor hen is dekkingsgraadbecsherming nu of vlak na de zomer belangrijker dan ooit.
-
Update april 2024 (0.7%)
Het was een rustige maand, met de gemiddelde dekkingsgraad die onveranderd bleef op 118%. De neerwaartse trend op de aandelenmarkt in april (S&P500 -4%) werd gecompenseerd door een stijging van de langlopende swaprente (+0.2%). Bovendien bleven de implied volatilities voor zowel rente als aandelen vrijwel onveranderd. Dit resulteerde in een stabiele kostprijs van bescherming op 0.7% per jaar voor het beschermen van een 95% invaardekkingsgraad voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update maart 2024 (0.7%)
Goede Vrijdag is misschien geen officiële Banking Holiday, maar bankiers leken toch eieren voor hun geld te kiezen. Immers, de marktliquiditeit was traditioneel laag afgelopen vrijdag. Per eind maart 2024 rekenen we met een gemiddelde dekkingsgraad van 118%. Hierdoor zijn kosten voor bescherming van 95% dekkingsgraad licht toegenomen tot 0.7% DG-punt per jaar.
-
Update februari 2024 (0.6%)
De aandelenmarkten waren pensioenfondsen afgelopen maand weer goed gezind. Ook de rente steeg, maar wel voornamelijk op het korte eind (tot 10 jaar). Dit komt doordat de ECB terughoudender lijkt met renteverlagingen dan de markten hadden ingeprijsd. De markt had voor 2024 op een gegeven moment 7 renteverlagingen van 0.25% ingeprijsd, terwijl er tot nu toe nog geen enkele heeft plaatsgevonden. De rente op het langere eind (30-jaars) steeg met minder dan 5bps. Pensioenfondsen profiteerden van de aandelen- en rentestijging middels ruim 1%-punt dekkingsgraadstijging. Een stijging van de dekkingsgraad is ook goed voor de kosten van bescherming. Bij een startdekkingsgraad van 120% is de prijs van bescherming van een 95%-niveau gedaald naar zo’n 0.6% DG-punt per jaar.
-
Update januari 2024 (0.7%)
De eerste maand van dit jaar was licht positief voor pensioenfondsen. Nadat de rente in het laatste kwartaal van 2023 een duikvlucht maakte, steeg deze in januari weer met zo’n 5 basispunten. Ook aandelen stegen een paar procent afgelopen maand. Dit leidde tot een stijging van de dekkingsgraad en daarmee tot goedkopere kosten voor bescherming: deze staat nu op 0.7% DG-punt per jaar voor bescherming van 95%.
-
Update december 2023 (0.8%)
2023 was een bewogen jaar. Gedurende het jaar steeg de rente gestaag, terwijl in het vierde kwartaal een scherpe daling ingezet is. Zo ook in december, waar de gemiddelde swaprente zo’n 0.45% daalde. Inmiddels sloot de swaprente lager dan bij aanvang van het jaar. De 20-jaars swaprente sloot af op 2.5%, terwijl deze ultimo 2022 nog 2.9% bedroeg. Aandelenmarkten waren wel positief over het gehele jaar bezien. In de laatste maand van 2023 profiteerden aandelen van de dalende rente. Per saldo daalde de dekkingsgraad van het gemiddelde pensioenfonds met zo’n 3%-punt over december, van 121% naar 118%. De kosten van bescherming van een dekkingsgraad van 95% bedraagt nu 0.8% DG-punt per jaar, ten op zichte van 0.6% DG-punt voorgaande maand.
Op gebied van de rentemodellering is de beschermingsmonitor aangepast. Zo wordt er bij een dalende rente geen demping meer ingerekend vanuit de UFR, omdat dit onder de nieuwe methode (sinds 2023) niet meer optreedt. Daarnaast is in lijn met het gemiddelde pensioenfonds de renteafdekking verhoogt van 50% naar 60%. De resultaten bieden zo weer het meest actuele beeld voor een pensioenfonds dat dekkingsgraadbescherming overweegt in de periode tot invaren.
-
Update november 2023 (0.6%)
De verrassende verkiezingsuitslag en onzekerheid die nu wordt gevoeld omtrent de pensioentransitie vindt geen weg in de implied volatilities. De implied volatility voor aandelenopties daalde zelfs licht. Bij een stabiele dekkingsgraad op 121% wordt daarmee de bescherming van de 95% dekkingsgraad net iets goedkoper, vanaf nu 0.6% per jaar.
-
Update oktober 2023 (0.7%)
De kosten voor bescherming van 95% bleven ongeveer gelijk op 0.7% DG-punt per jaar. Hiermee blijft bescherming van 95% nog steeds haalbaar voor veel pensioenfondsen. Cardano merkt dat de interesse voor dekkingsgraadbescherming in de pensioenmarkt toeneemt, het onderwerp staat bij vrijwel elke beleggingscommissie op de agenda. Er zijn zelfs besturen van pensioenfondsen met voorgenomen besluitvorming over implementatie.
-
Update september 2023 (0.7%)
De kosten voor bescherming van 95% daalden als gevolg van de gestegen dekkingsgraden. Overigens, stegen de implied volatilities (belangrijke graadmeters van optieprijzen) wel in september, maar de dekkingsgraadstijging overheerste. De kosten van 95% bescherming zijn nu zo’n 0.7% DG-punt per jaar.
-
Update augustus 2023 (0.8%)
In augustus stegen de kosten voor dekkingsgraadbescherming van 95% licht naar 0.8% DG-punt per jaar. Dit was het gevolg van een kleine dekkingsgraaddaling en lichte stijging van implied volatilities. Hiermee zijn de kosten van bescherming nog steeds relatief laag. Deze week hield Cardano een Lunch & Learn sessie met bestuurders en beleggers over de belangrijke afwegingen bij dekkingsgraadbescherming. Wat bleek is dat het onderwerp nog steeds top of mind is bij veel pensioenfondsen, mede door de hoge dekkingsgraden. Een verslag van de bijeenkomst is op aanvraag beschikbaar voor pensioenfondsen.
-
Update juli 2023 (0.7%)
Terwijl de zomervakantie in volle gang is, waren de financiële markten de pensioenfondsen in juli gunstig gezind. Aandelen stegen een paar procent, en ook de swaprente steeg met zo’n 10bps. Dit leidde tot een toename van de nominale dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds met circa 2%-punt. Als gevolg hiervan zijn de kosten voor dekking ter bescherming van een 95% dekkingsgraad nu gedaald tot 0.7% per jaar.
-
Update juni 2023 (0.8%)
In juni is de dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds gelijk gebleven. Zowel rente als zakelijke waarden sloten de maand ongeveer af zoals de maand begon. De implied volatilities zijn wel wat gedaald, waardoor de kosten voor bescherming wat afnamen. De kosten voor bescherming van een dekkingsgraad van 95% zijn nu 0.8% DG-punt per jaar.
-
Update mei 2023 (0.9%)
De Wet Toekomst Pensioenen (“WTP”) is een feit. Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer stemde vóór (46), en slechts een deel van de oppositie (27) stemde tegen. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 om over te gaan op het nieuwe stelsel met als uitgangspunt het invaren van de oude pensioenaanspraken. Dit betekent dat de transitiefase naar de WTP nu echt is begonnen voor pensioenfondsen en serieus moet worden nagedacht over eventuele dekkingsgraadbescherming. Bescherming voor de komende 3 à 4 jaar is een serieuze optie nu dekkingsgraden weer behoorlijk zijn gestegen. Het beschermen van een dekkingsgraad van 95% kost een gemiddeld pensioenfonds nu 0.9% DG-punt per jaar, net als vorige maand.
-
Update april 2023 (0.9%)
April was een relatief rustige maand op de financiële markten (t.o.v. eerdere maanden dit jaar). De dekkingsgraden van pensioenfondsen stegen wel 2%-punt door zo’n 20bps rentestijging en gunstige resultaten op aandelen. Voornamelijk de laatste week van april was goed voor de (tech)aandelenbeurzen, omdat de grote technologiebedrijven, zoals Apple en Microsoft, beter dan verwachte kwartaalcijfers presenteerden. De implied volatilities bleven nagenoeg ongewijzigd. Door deze dekkingsgraadstijging daalden de kosten van bescherming van een dekkingsgraad van 95% van 1% naar 0.9% DG-punt per jaar.
-
Update maart 2023 (1.0%)
Maart was een tumultueuze maand voor pensioenfondsen en financiële markten. Onder meer het faillissement van de Amerikaanse bank SVB en de overname van Credit Suisse door UBS leidde tot onrust. Hierop daalden zowel zakelijke waarden als de rente. De dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds daalde daarop zo’n 4%-punt in maart. Hierdoor stegen de kosten voor bescherming van 95% dekkingsgraad naar 1% DG-punt per jaar.
-
Update februari 2023 (0.8%)
De rente steeg weer gestaag door in een februari waarin verscheidene centrale banken renteverhogingen aankondigden. De gehele curve steeg met zo’n 40bps. Hiermee is de rentecurve nog even invers als een maand geleden. De rentestijging en lichte stijging van aandelen in ontwikkelde markten deed de dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds met ongeveer 4%-punt stijgen. De implied volatilities bleven ongeveer gelijk afgelopen maand, waardoor de kosten van dekkingsgraadbescherming zijn gedaald. Een premie-investering van 0.8% DG-punt is voor een gemiddeld pensioenfonds nu voldoende om een dekkingsgraad van 95% te beschermen.
-
Update januari 2023 (1.0%)
Ondanks de nog steeds volatiele rentemarkt, is de dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds nauwelijks bewogen in januari 2023. Wij noteren een daling van 1.0%-DG punt. Implied volatilities zijn nog steeds relatief hoog, maar wel gedaald ten op zichten van voorgaande maand. Hierdoor is bescherming van een dekkingsgraad van 95% gedaald met 0.2%-punt naar 1.0% DG-punt per jaar. Het lijkt erop dat de eerste kamer de nieuwe pensioenwet niet vóór de verkiezingen van 15 maart in stemming zal brengen. Hiermee worden de verkiezingen een relevante factor of het nieuwe stelsel doorgaat. Volgens de huidige peilingen lijken de voorstanders ook na de verkiezingen een ruime meerderheid te bemachtigen.
-
Update december 2022 (1.2%)
2022 was ook voor pensioenfondsen een bewogen jaar: door de gestegen rente sloten pensioenfondsen het jaar met een hogere nominale dekkingsgraad af dan waarmee ze begonnen waren. En dat ondanks negatieve aandelenrendementen en een hoge toeslagverlening. In de laatste maand van het jaar daalden de dekkingsgraden wel. Dit is voornamelijk het gevolg van de impact door toeslagverlening. Daarnaast werden verliezen geleden op zakelijke waarden. Daar stond tegenover dat rentes met ruim 40bps stegen. Door de gedaalde dekkingsgraden werd dekkingsgraadbescherming duurder. Hieruit blijkt dan ook duidelijk de soms moeilijke afweging tussen dekkingsgraadbescherming en toeslagverlening. De kosten voor bescherming van 95% dekkingsgraad is nu 1.2% DG-punt per jaar. Ondertussen werd vlak voor kerst de WTP aangenomen in de tweede kamer, waardoor dekkingsgraadbescherming richting invaren dichterbij komt.
-
Update november 2022 (0.4%)
Ondanks de lichte daling van dekkingsgraden blijven de kosten voor bescherming van 95% op onze gehanteerde ondergrens van 0.4% DG-punt per jaar.
-
Update oktober 2022 (0.4%)
De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn afgelopen maand licht gestegen door met name gunstige resultaten op zakelijke waarden en stijgende rente. Hierdoor blijft voor een gemiddeld pensioenfonds bescherming van 95% op onze ondergrens van 0.4% DG-punt per jaar.
-
Update september 2022 (0.4%)
Ondanks de gedaalde dekkingsgraden en de toegenomen implied volatilities blijven kosten voor bescherming van 95% op onze ondergrens van 0.4% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds. Immers, de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen staat nog steeds ruim boven dit niveau.
-
Update augustus 2022 (0.4%)
De dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds steeg gedurende de maand augustus met bijna 10%-punt(!). De oorzaak was de forse rentestijging van 100bps voor korte looptijden, en meer dan 50bps voor lange looptijden. Centrale banken, waaronder de ECB, proberen nog steeds de alsmaar oplopende inflatie te beteugelen door middel van renteverhogingen. Voor de nominale dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds pakt dit goed uit, ondanks dat het rendement op aandelen met enkele procentpunten negatief was. Hoewel toegenomen onzekerheid zorgde voor een stijging in implied volatilities, daalde de kosten voor bescherming door de gestegen dekkingsgraden. Een gemiddeld pensioenfonds betaalt nu 0.4% dekkingsgraadpunt per jaar om een dekkingsgraad van 95% te beschermen.
-
Update juli 2022 (1.0%)
De kosten voor bescherming van 95% dekkingsgraad verdubbelden de afgelopen maand, ondanks dat de dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds onveranderd bleef. Optieprijzen stegen immers doordat de implied volatilities opnieuw stegen als gevolg van aanhoudende onzekerheid, immer hoge inflatie, en continue gas-spanningen. In contrast met de eerste zes maanden van dit jaar zagen we in juli stijgende aandelenkoersen en dalende rentes. Korte rentes stegen wel door ingrijpen van de ECB en FED.
-
Update juni 2022 (0.4%)
De afgelopen maand stegen de dekkingsgraden van pensioenfondsen opnieuw met zo’n 2%-punt. Ook deze maand was een rentestijging (+25 bps) de drijvende factor, terwijl aandelen daalden (S&P500 -8%). Wel stegen de implied volatilities, waardoor opties duurder worden. De prijs van bescherming van 95% bleef gelijk op 0.4%-DG punt per jaar. Overigens daalde de inflatie afgelopen maand (-50bps op het korte eind en -10bps op het lange eind). Wat betekende dat ook reëel gezien juni een goede maand was voor pensioenfondsen.
-
Update mei 2022 (0.4%)
De financiële positie van pensioenfondsen is afgelopen maand weer iets verbeterd ondanks tegenvallende resultaten op zakelijke waarden. De rente steeg namelijk flink met zo’n 20 basispunten. Daarnaast zagen we een afname in de implied volatilities, welke de prijs van opties bepalen. Hierdoor is bescherming van de dekkingsgraad goedkoper dan ooit! Protectie van een 95% dekkingsgraad is nu gedaald tot 0.4%-DG punt per jaar.
-
Update april 2022 (1%)
De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen steeg met ongeveer 1%. De rente nam een verdere vlucht omhoog (30-jaars swaprente op 1.5%), maar dit werd gecompenseerd door een 9% daling in aandelenmarkten. Ondanks de verbeterde financiële positie bleef de prijs voor bescherming van een 95% dekkingsgraad stabiel op 1% DG-punt per jaar. Dit had te maken met stijgende ‘implied volatilities’ voor aandelenputopties en swaptions.
Vermeldenswaardig is dat in de nieuwe concept Pensioenwet staat dat het transitieplan moet specificeren hoe wordt omgegaan met een grote dekkingsgraad daling vlak voor het invaarmoment. Vooraf moet helder zijn hoe in een dergelijk scenario wordt gehandeld.
-
Update maart 2022 (1%)
De oorlog in de Oekraïne woedt door en positief nieuws uit het land is schaars. Toch bleken de financiële markten de nominale dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen goed gezind. Dit kwam door een flinke rentestijging en tevens oplopende aandelenkoersen. Dekkingsgraden stegen zo’n 6%-punt. Sinds de start van de beschermingsmonitor zijn aandelenopties en swaptions duurder geworden door onzekerheid in de markt. De prijs van dekkingsgraadbescherming om zorgeloos in te varen is echter veel goedkoper geworden vanwege de betere uitgangspositie. Dit ligt nu op 1% DG-punt per jaar om in te varen met 95% DG. Invaren op 95% is daarmee goedkoper dan ooit.
Daarom monitoren we voorts ook een bescherming bij 105% DG. Zie de groene lijn.
Belangrijk om te beseffen is dat de prijsinflatie inmiddels is opgelopen tot 12% per jaar en de lange termijn inflatieverwachting ligt boven de 2.5%. Daarmee zijn nominale dekkingsgraden een slechte indicator voor koopkrachtbestendige pensioenen voor deelnemers.
-
Update februari 2022 (1.5%)
Sinds vorige maand is Oekraïne terechtgekomen in een verschrikkelijke oorlog met Rusland. Alhoewel er duidelijke gevolgen zijn op de financiële markten en sancties worden ingesteld, zijn de financiële posities van pensioenfondsen nog redelijk stabiel. De dekkingsgraad van een gemiddeld fonds steeg over februari zelfs met 3%-punt door de toegenomen rente. Door de onzekerheid zijn met name kortlopende opties duurder geworden. Voor de lange termijn bescherming is de stijging beperkt. Per saldo blijft de Beschermingsmonitor ongewijzigd op 1.5% DG-punt per jaar. Ondanks de invasie van Rusland is het nog relatief betaalbaar om ‘zorgeloos invaren’ via een beschermingsconstructie te waarborgen.
-
Update januari 2022 (1.5%)
Na een super jaareinde zagen pensioenfondsen in januari hun dekkingsgraden wat dalen. Voornamelijk zakelijke waarden daalden afgelopen maand ten gevolge van onzekerheid over de situatie in Oekraïne en de FED’s voornemen tot monetaire verkrapping. Voor een gemiddeld pensioenfonds stegen de kosten van protectie met 0.3% naar 1.5% DG-punt per jaar.
-
Update december 2021 (1.2%)
Twee keer goed nieuws! Pensioenfondsen sluiten 2021 af met de hoogste dekkingsgraad van het jaar. Daarnaast is de prijs om zorgeloos in te varen gedaald tot het laagste niveau sinds het pensioenakkoord. De benodigde investering om de richtdekkingsgraad vier jaar lang te beschermen is nu nog maar 1.2% in DG-punten per jaar. Cardano lanceert de beschermingsmonitor zodat geïnteresseerde pensioenfondsen een goed implementatiemoment kunnen bepalen.
-
Update november 2021 (1.6%)
Vorige maand publiceerde PensioenPro een artikel over de steeds goedkopere bescherming van de richtdekkingsgraad. Ook de laatste weken is de prijs van bescherming weer gedaald, ondanks een gelijkblijvende gemiddelde dekkingsgraad. Dit kwam met net name door een normalisatie van de rentevolatiliteit.
-
Update oktober 2021 (1.8%)
Ondanks gunstigere dekkingsgraden is de prijs van protectie toegenomen tot 1.8% DG-punt per jaar. Oplopende rentes en inflatie in de VS en Europa en onzekerheid over het beleid van centrale banken zorgen voor een sterke stijging in de rentevolatiliteit. De benodigde premie voor swaptions neemt hierdoor toe.
-
Update september 2021 (1.4%)
De beschermingskosten zijn iets gedaald tot 1.4% door licht stijgende dekkingsgraden. Dekkingsgraden stegen met name door een toegenomen swaprente.
-
Update augustus 2021 (1.5%)
Wederom een goede maand op de beurs heeft tot hogere dekkingsgraden geleid. Ondanks gestegen aandelenvolatiliteit is de prijs van bescherming gedaald tot 1.5% dekkingsgraad per jaar.
-
Update juli 2021 (1.7%)
Ondanks gestegen aandelenkoersen zijn dekkingsgraden gedaald ten gevolge van gedaalde rente. De prijs van bescherming van de richtdekkingsgraad is hierdoor weer toegenomen tot 1.7% DG-punt per jaar.
-
Update juni 2021 (1.4%)
De benodigde investering voor dekkingsgraadprotectie is wederom licht gedaald door verbetering in dekkingsgraden en afgenomen volatiliteit. Met 1.4% DG-punt per jaar is een niveau bereikt waarbij pensioenfondsbesturen een bescherming weer serieus kunnen overwegen.
-
Update mei 2021 (1.5%)
De kosten van dekkingsgraadprotectie zijn ongewijzigd. Aandelenvolatiliteit is licht toegenomen, terwijl volatiliteit in de swaprente licht is gedaald. Demissionair Minister Koolmees liet 10 mei weten dat de uiterlijk datum voor de pensioentransitie met een jaar wordt uitgesteld tot 1 januari 2027.
-
Update april 2021 (1.5%)
Door een stijgende swaprente en oplopende aandelenkoersen zijn dekkingsgraden behoorlijk toegenomen. De benodigde investering voor bescherming is fors gedaald en we signaleren weer interessante niveaus. Voor het eerst sinds de meting van Cardano is deze prijs op 1.5% DG-punt per jaar.
-
Update maart 2021 (2.7%)
Een vlakke maand op de beurs in combinatie met dalende volatiliteit leidt tot een daling van de beschermingskosten tot onder de 3% per jaar.
-
Update februari 2021 (3.0%)
Een positieve maand voor pensioenfondsen door stijgende zakelijke waarden en rente. Bescherming van de richtdekkingsgraad is hierdoor een stuk goedkoper geworden.
-
Update januari 2021 (3.7%)
Dekkingsgraden zijn gestegen door een stijging van de rente. Niettemin is de prijs van protectie gelijk gebleven door stijgende volatiliteit met hogere optieprijzen als gevolg.
-
Update december 2020 (4.0%)
Na het positieve nieuws in november over de vaccins zien we een vlakke beurs de laatste maand van het jaar. De prijs van protectie is licht gestegen.
-
Update november 2020 (3.9%)
Door positief nieuws van de vaccin-ontwikkelaars zijn zakelijke waarden hard gestgen. Volatiliteit is daarentegen wat afgenomen. Hierdoor is de prijs van bescherming hard gedaald tot 3.9% dekkingsgraad per jaar.
-
Update oktober 2020 (5.2%)
De prijs van protectie is gelijk gebleven, ondanks afgenomen volatiliteit in swaprente. De gemiddelde dekkingsgraden van een pensioenfonds is namelijk licht gedaald.
-
Update september 2020 (5.1%)
Dekkingsgraden zijn nagenoeg gelijk gebleven, terwijl de volatiliteit op aandelen gestegen is. Hierdoor is bescherming van de dekkingsgraad wat duurder geworden.
-
Update augustus 2020 (5.1%)
Door een stijgende rente en licht stijgende beurzen zijn de dekkinsgraden toegenomen. Dit heeft tot een daling van de prijs van bescherming geleid met 0.8% DG-punt per jaar.
-
Update juli 2020 (5.9%)
Een vlakke maand op de beurs in combinatie met dalende volatiliteit leidt tot een lichte daling in de kosten van bescherming.
-
Update juni 2020 (5.9%)
Dekkingsgraden zijn weer iets gestegen, maar de benodigde investering voor bescherming blijft hoog. Te hoog.
-
Update mei 2020 (6.2%)
Verder herstel van markten na het absolute dieptepunt eind maart. Bescherming van de richtdekkingsgraad is nog steeds duur.
-
Update april 2020 (6.5%)
Een licht herstel van financiële markten leidt tot een daling van de kosten voor dekkingsgraadbescherming naar 6.5% per jaar. Hiermee is het onbetaalbaar voor pensioenfondsen om zich nog te beschermen tegen de richtdekkingsgraad.
-
Update maart 2020 (7.1%)
Wereldwijd implementeren landen maatregelen en ook Nederland gaat in een intelligente lockdown. De dalende trend op financiële markten ten gevolge van de covid-pandemie heeft sterk doorgezet. Daarnaast is de volatiliteit van aandelen en rente hard gestegen. Dekkingsgraden komen ver onder de pijngrens, wat betekent dat een korting nodig is alvorens de pijngrens ‘beschermd’ kan worden. De prijs van bescherming is ruim verdubbeld.
-
Update februari 2020 (3.8%)
Angst voor het coronavirus is doorgedrongen tot de financiële markten. In het bijzonder zijn aandelen fors gedaald met een grote daling in dekkingsgraden tot gevolg. De premie voor bescherming steeg van 2.3% tot 3.8% in DG-punten per jaar.
-
Update januari 2020 (2.3%)
Wederom een rustige maand op de beurs, waardoor de investering benodigd voor dekkingsgraadprotectie ongewijzigd is. Het is nog vroeg in de pensioentransitie, maar het is geen gekke tijd voor het implementeren van bescherming voor een zorgeloos invaarmoment.
-
Update december 2019 (2.3%)
De beurzen waren vlak de laatste maand van het jaar in combinatie met een licht dalende volatiliteit. De kosten van bescherming zijn licht gedaald.
-
Update november 2019 (2.4%)
De dalende trend in voor de prijs van bescherming heeft doorgezet door licht gestegen dekkingsgraden ten gevolge van een positieve beursmaand.
-
Update oktober 2019 (2.7%)
Door een vlakke maand op de financiële markten zijn dekkingsgraden nagenoeg gelijk gebleven, terwijl de volatiliteit iets gedaald is. De investering benodigd voor protectie is met 0.1% dekkingsgraad gedaald.
-
Update september 2019 (2.8%)
De rente is licht gestegen, waardoor dekkingsgraden weer wat verbeterden. De benodigde investering voor bescherming is nu 2.8% in DG-punten per jaar.
-
Update augustus 2019 (3.7%)
De negatieve trend van vorige maand heeft zich voortgezet. Daarnaast is de rente gedaald en de volatiliteit in rente toegenomen. De kosten van protectie zijn hierdoor flink toegenomen.
-
Update juli 2019 (2.1%)
Door een slechte maand op de beurzen zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen gedaald. Hierdoor is de prijs van dekkingsgraadprotectie toegenomen.
-
Update juni 2019 (1.7%)
Op 5 juni hebben sociale partners een pensioenakkoord op hoofdlijnen bereikt. De actuele dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds is 104% en de marktwaarde dekkingsgraad is 99%. De volatiliteit is historich laag, waardoor aandelenputopties en swaptions relatief goedkoop zijn. De richtdekkingsgraad voor invaren beschermen kost 1.7% dekkingsgraad per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
-
-
Update november 2024 (1.4%)
Voor bescherming van een dekkingsgraad van 95% had de dekkingsgraaddaling geen merkbaar effect op de kosten; deze bleven afgerond op 0,6% DG-punt per jaar. Bescherming blijft cruciaal: financiële markten verwachten een verdere renteverlaging door de ECB in december, maar er zijn ook signalen van toenemende inflatie in enkele eurolanden. De wereld blijft onzeker, en met dekkingsgraadbescherming kan een pensioenfonds zorgeloos invaren.
-
Update oktober 2024 (1.5%)
Stoptober of niet, de langverwachte daling van lange rentes zette in oktober door. Eerder dit jaar zagen we dat centrale banken, waaronder de ECB, de korte rentes verlaagden. Nu zien we dit effect dan eindelijk ook terug op het lange eind van de rentecurve: deze daalde 10 tot 15 basispunten voor looptijden van 30 jaar en langer. Daarentegen stegen korte rentes (met uitzondering van 1-jaars en korter) zo’n 10 basispunten. We zagen dus eigenlijk een flattening van de curve afgelopen maand. Omdat pensioenfondsen lange verplichtingen hebben, is een flattening negatief voor de dekkingsgraad. Deze daalde dan ook zo’n 2%-punt voor een gemiddeld pensioenfonds. Uiteraard betekent een dekkingsgraaddaling óók hogere kosten van bescherming. Deze staat nu op 1.5% DG-punt per jaar voor de bescherming van een dekkingsgraad van 105%.
-
Update september 2024 (1.3%)
De implied volatilities bleven afgelopen maand nagenoeg gelijk, ondanks alle onrust in de wereld. Wel zorgde de lichte daling van de gemiddelde dekkingsgraad dat de kosten voor bescherming van een 105%-dekkingsgraad iets stegen. Deze kosten staan met 1.3% DG-punt per jaar weer op hetzelfde niveau als eind juli.
-
Update augustus 2024 (1.2%)
De kosten van bescherming van 105% dekkingsgraad daalden licht naar 1.2% DG-punt per jaar. Deze daling hebben pensioenfondsen te danken aan een lichte daling van
implied volatilities. Dit is goed nieuws voor fondsen, die in 2025 of 2026 willen invaren, en nadenken over bescherming. We zien de focus voor DG-bescherming verschuiven naar kortere looptijden van circa 6 tot 12 maanden tot invaren -
Update juli 2024 (1.3%)
De maand juli was ondanks de start van de zomervakantie een maand waarin veel gebeurde, zowel politiek als economisch. Geopolitieke spanningen in het midden-oosten en Oekraïne blijven aanhouden, en ook de voorbereiding van de verkiezingen in de Verenigde Staten verlopen allesbehalve rustig. We zien deze onrust nog niet terug in de implied volatilities die bepalend zijn voor optieprijzen, maar we zagen al wel wat verschuivingen op de aandelen markten. In het bijzonder hebben de Magnificant 7 veel beurswaarde verloren. Uiteindelijk was de performance van aandelen over de gehele linie wel licht positief. Daarnaast daalde de rente in juli met zo’n 20bps op het lange eind, en tot ruim 30bps op het korte eind. Al met al daalde de dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds hierdoor van 123% naar 119%. Het beschermen van een dekkingsgraad van 105% steeg hierdoor met 0.3 DG-punt naar gemiddeld 1.3 DG-punt per jaar.
-
Update juni 2024 (1.0%)
De dekkingsgraden van pensioenfondsen stegen in de eerste zomermaand licht. Een gemiddeld pensioenfonds kon zo’n 1% DG-punt bijschrijven. Deze stijging was voornamelijk te danken aan waardestijging van zakelijke waarden, terwijl de rente licht daalde in juni. Implied volatilities, de belangrijkste graadmeter voor optieprijzen, veranderden nauwelijks afgelopen maand. Kortom, een maand waarin weinig spannends gebeurde op de financiële markten. De lichte dekkingsgraadstijging deed ook de kosten van bescherming van 110% dekkingsgraad licht dalen tot 1.0% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update mei 2024 (1.0%)
Zo wisselvallig als het weer in mei was, zo voor de wind ging het pensioenfondsen. Oké, de rente liet met 5bps slechts een lichte stijging zien, maar aandelen stegen fors (MSCI World met ruim 4%). Daarnaast daalden implied volatilities, de belangrijkste graadmeter voor optieprijzen. Oftewel de dekkingsgraden van pensioenfondsen stegen én opties werden goedkoper. Dat betekent uiteraard ook een daling van de kosten van bescherming. Bescherming van een dekkingsgraad van 105% kost een gemiddeld pensioenfonds nu slechts 1.0 DG-punt per jaar, waar dat vorige maand nog 1.4 DG-punt was. Hiermee is de kosten van bescherming nu op haar goedkoopst sinds augustus 2022 – een perfect moment tot implementatie van deze nuttige strategie!
-
Update april 2024 (1.4%)
In april bleven de financiële markten grotendeels onbewogen. De gemiddelde dekkingsgraad bleef stabiel op 118%, en ook de implied volatilities voor rente- en aandelenopties veranderden nauwelijks. Dit resulteerde in een stabiele kostprijs van bescherming op 1.4% per jaar voor het handhaven van een 105% invaargrens. Echter, een opmerkelijke ontwikkeling was de publicatie van een Q&A door De Nederlandsche Bank (DNB), gericht op het derisken van het risicoprofiel voorafgaand aan het invaarmoment. Link naar website: https://www.dnb.nl/voor-de-sector/open-boek-toezicht/sectoren/pensioenfondsen/verzamelpagina-transitie-wet-toekomst-pensioenen/risicohouding/qa-derisking-risicoprofiel-voorafgaand-aan-moment-van-invaren/.
-
Update maart 2024 (1.4%)
Ook voor pensioenfondsen die een dekkingsgraad van 105% ambiëren te beschermen, stegen de kosten van bescherming. De stijging werd wel nog wat gedrukt doordat de
implied volatilities, de belangrijkste graadmeter voor optieprijzen, daalden in maart. De kosten voor bescherming van 105% dekkingsgraad zijn nu 1.4% DG-punt per jaar. Opvallend is dat de implied volatilities voor aandelen ongeveer het laagste punt hebben in de periode sinds 2020. Voor de implied volatilities van swaptions geldt ongeveer het laagste punt sinds 2022. -
Update februari 2024 (1.3%)
Ook de prijs van bescherming van 105% dekkingsgraad nam af in februari als gevolg van de dekkingsgraadstijging. De implied volatilities bewogen nauwelijks afgelopen maand en hadden daarmee dus weinig effect op de kosten van bescherming. Om vanaf een startniveau van 120% een dekkingsgraad van 105% te beschermen is voor een gemiddeld pensioenfonds nu een investering van 1.3% DG-punt per jaar vereist.
-
Update januari 2024 (1.4%)
De stijging van de dekkingsgraad zorgde ook voor goedkopere bescherming van een invaardekkingsgraad van 105%. Deze daalde van 1.6% DG-punt naar 1.4% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen, en zeker voor fondsen die 1 januari 2025 willen invaren. Hoe zekerder deze invaardatum wordt, hoe belangrijker tijdelijke bescherming van de dekkingsgraad, zodat begin volgend jaar zorgeloos ingevaard kan worden.
-
Update december 2023 (1.6%)
Ook de kosten van bescherming van 105% dekkingsgraad zijn toegenomen afgelopen maand doordat de dekkingsgraden gedaald zijn. Deze kosten zijn gestegen van 1.3% naar 1.6% DG-punt per jaar. De hoogte van de dekkingsgraad is een belangrijke maatstaf voor de prijs van een beschermingsconstructie.
Cardano verwacht in 2024 de eerste implementaties van dekkingsgraadbescherming met niet-lineaire producten als voorbereiding op invaren, wat voor sommige fondsen al in 2025 gaat plaatsvinden.
-
Update november 2023 (1.3%)
Een licht dalende rente wordt gecompenseerd door stijgende aandelen over de maand november. De dekkingsgraden bleven daarmee stabiel op gemiddeld 121%. Ook de prijs van dekkingsgraadbescherming is stabiel op 1.3% DG-punt per jaar voor bescherming van 105%. Meer in beweging is het Nederlandse politieke speelveld na de verkiezingen. Mogelijk krijgen we een regering waar de meeste partijen geen groot voorstander zijn van de nieuwe Pensioenwet. Aangezien de Pensioenwet reeds door de Eerste Kamer is goedgekeurd zeggen Minister Schouten en toezichthouder DNB: op volle kracht door met de implementatie!
-
Update oktober 2023 (1.3%)
Dekkingsgraden van pensioenfondsen dalen afgelopen maand door tegenvallende resultaten op de aandelenmarkt. Afhankelijk van de benchmark verloren pensioenfondsen zo’n 3-4% op haar aandelenportefeuilles. Dit kwam onder meer doordat de winstherzieningen gemiddeld negatief waren voor MSCI wereld. De implied volatilities bleven relatief vlak afgelopen maand. De gedaalde dekkingsgraden leidden tot licht hogere kosten voor bescherming. Deze staat momenteel op 1.3% DG-punt per jaar voor bescherming van 105%.
-
Update september 2023 (1.2%)
Dekkingsgraden van pensioenfondsen profiteerden in september wederom van een rentestijging, welke bijna 40bps toenam voor lange looptijden. Rentestijging is doorgaans onvoordelig voor de waarde van aandelen, welke dan ook daalden in september. Echter, de rentestijging overheerste en pensioenfondsen zagen hun dekkingsgraad met zo’n 3%-punt stijgen. Hierdoor zijn de kosten van bescherming van 105% gedaald naar 1.2% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update augustus 2023 (1.3%)
Door de lichte marktbewegingen stegen ook de kosten voor het beschermen van 105% iets. Dit kost nu 1.3% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds. Met dit kostenniveau lijkt bescherming van het 105% dekkingsgraadniveau haalbaar voor pensioenfondsen.
-
Update juli 2023 (1.2%)
In deze zomermaand daalden de kosten voor de bescherming van een 105% dekkingsgraad dankzij de gestegen dekkingsgraden. De implied volatilities op aandelenopties zijn enigszins gestegen, waardoor deze opties iets duurder zijn geworden. Ondanks dit aspect zijn de kosten voor dekking van een 105% dekkingsgraad gedaald tot 1.2% DG-punt per jaar.
-
Update juni 2023 (1.5%)
Ook de kosten voor bescherming van 105% invaardekkingsgraad daalden licht door de gedaalde implied volatilities, welke een belangrijke graadmeter zijn voor optieprijzen. Deze kosten bedragen nu 1.5% DG-punt per jaar.
-
Update mei 2023 (1.6%)
Indien een gemiddeld fonds richting 1 januari 2028 (of eerder) een dekkingsgraad van 105% wilt beschermen, kost dat momenteel 1.6% DG-punt per jaar. Dit is iets lager dan vorige maand, door een lichte stijging van de gemiddelde dekkingsgraad tot 119%. De implied volatilities, een belangrijke input voor optieprijzen, zijn vrijwel gelijk gebleven in mei 2023.
-
Update april 2023 (1.7%)
Ook de kosten van bescherming van 105% dekkingsgraad daalden als gevolg van de dekkingsgraad stijging: van 2.0% naar 1.7% DG-punt per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds. Hiermee komt bescherming voor meer fondsen in zicht. Naar verwachting brengt de Eerste Kamer de WTP eind mei in stemming. Het blijft dus nog even spannend, maar indien de wet goedgekeurd wordt, word bescherming van de dekkingsgraad relevanter dan ooit.
-
Update maart 2023 (2.0%)
De kosten van bescherming van 105% dekkingsgraad stegen naar 2% DG-punt per jaar door de gedaalde dekkingsgraden. Tegelijkertijd werd bescherming van de dekkingsgraad weer een stukje relevanter. Ondanks de grote overwinning van de BBB bij de provinciale statenverkiezing hebben de voorstanders van de WTP een meerderheid in de 1e kamer weten te bemachtigen. Daarmee lijkt de uitslag de weg te plaveien voor de huidige senaat om de wet medio mei in stemming te brengen.
-
Update februari 2023 (1.6%)
Als gevolg van de gestegen rente en gelijkgebleven implied volatilites daalden ook de kosten voor bescherming van 105% dekkingsgraad. Deze bedraagt nu 1.6% DG-punt per jaar. Ondertussen zijn de politieke campagnes voor de provinciale staten verkiezingen van start gegaan. In de peilingen staan de voorstanders van het nieuwe pensioenstelsel op een meerderheid.
-
Update januari 2023 (2.0%)
Net als bescherming van 95% dekkingsgraad, is bescherming van 105% dekkingsgraad ook goedkoper geworden. Deze kosten zijn gedaald van 2.3% DG-punt per jaar naar 2.0% per jaar.
-
Update december 2022 (2.3%)
Ook de kosten van bescherming van 105% dekkingsgraad stegen voor een gemiddeld pensioenfonds door de hoge toeslagverlening en daaruit volgende dekkingsgraaddaling. Het beschermen van een dekkingsgraad van 105% kost nu 2.3% DG-punt per jaar.
-
Update november 2022 (2.0%)
Een gemiddeld pensioenfonds verloor deze maand per saldo zo’n 2% DG-punt doordat rentes met 0.4% daalden en aandelen met 5-8% stegen. Opties werden iets goedkoper door gedaalde implied volatilities. De prijs van bescherming van 105% dekkingsgraad steeg met slechts 0.1%-punt naar 2.0% DG-punt per jaar. De Commissie Parameters presenteerde op 29 november haar rapport. Wat opvalt is dat de UFR-methode al per januari 2023 wijzigt, waardoor de UFR- en marktcurve t/m het 50-jaars punt gelijk zijn. Dit maakt de spagaat tussen UFR- en marktDG minder lastig. In de monitor gaan wij reeds uit van dekkingsgraden o.b.v. marktrente.
-
Update oktober 2022 (1.9%)
De stijging van de dekkingsgraden van pensioenfondsen heeft de bescherming van 105% goedkoper gemaakt. Daarnaast zijn de implied volatilities op swaptions wat gedaald. Hierdoor is het beschermen van 105% dekkingsgraad bij invaren gedaald naar 1.9% DG-punt per jaar. Onzekerheid in de markt blijft met een hoge inflatie en beweeglijke rente. De Tweede Kamer is op weg naar het beslissende debat over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen. Dit zal bepalend zijn voor de beslissing om wel of niet met dekkingsgraadbescherming aan de slag te gaan.
-
Update september 2022 (2.3%)
Na de grote DG-stijging afgelopen maand daalden dekkingsgraden deze maand weer door verliezen op zakelijke waarden. Dit werd iets gedempt door opnieuw een stijging in rente. Tegelijkertijd is de onrust in de markt toegenomen door de aanhoudende inflatie, opgelopen spanningen omtrent de Oekraïne-crisis, een gesaboteerde Nordstream 1 &2 en de penibele situatie in het Verenigd Koninkrijk. De implied volatilities voor met name rente steeg sterk zodat swaptions duurder werden. Een dekkingsgraad van 105% beschermen vereist nu 2.3% DG per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
-
Update augustus 2022 (0.8%)
Augustus restatement: Ook het beschermen van een dekkingsgraad van 105% is goedkoper geworden! Voor een gemiddeld pensioenfonds daalden deze kosten van 1.9% naar onze ondergrens van 0.8% dekkingsgraadpunt per jaar met dank aan de dekkingsgraadtoename.
-
Update juli 2022 (1.9%)
Ook voor de bescherming van 105% dekkingsgraad stegen de kosten in juli als gevolg van de gestegen implied volatilities. De premie-investering steeg van 1.4%-DG punt per jaar naar 1.9%-DG punt per jaar.
-
Update juni 2022 (1.4%)
Door de gestegen dekkingsgraden en gestegen implied volatilities bleef bescherming van 105% DG gelijk op 1,4% per jaar. De stijging van de implied volatilities is één van de vele indicatoren dat de markt de kans op een recessie ziet stijgen. Daarnaast vielen de inkoopmanagerscijfers in Europa zwaar tegen deze maand. En schat een grote zakenbank de kans op een recessie in het komende jaar nu op 30%. Nu pensioenfondsen er nog goed voor staan, oogt het een goed moment om een niet-lineaire bescherming te overwegen.
-
Update mei 2022 (1.4%)
Door de verbeterde positie van pensioenfondsen én de gedaalde implied volatilities, daalde de kosten van bescherming van 105% DG naar 1.4% per jaar. Hiermee lijken pensioenfondsen steeds beter in staat om een hoger dekkingsgraadniveau te beschermen voor invaren.
-
Update april 2022 (1.8%)
Sinds maart 2022 monitoren we ook een bescherming voor 105% DG. Bij dit niveau blijft er ruimte om bij invaren ook de solidariteitsreserve te vullen of deelnemers te compenseren voor afschaffing van de doorsneesystematiek. Dit kost bij de huidige omstandigheden 1.8% DG-punt per jaar. Dit is een 0.1% lagere prijs voor deze bescherming t.o.v. vorige maand.
-
Update maart 2022 (1.9%)
Vanaf deze maand monitoren we ook een bescherming voor 105%. Bij dit niveau blijft er ruimte om de solidariteitsreserve te vullen of deelnemers te compenseren voor afschaffing van de doorsneesystematiek. Dit kost bij de huidige omstandigheden 1.9% DG-punt per jaar.
Belangrijk om te beseffen is dat de prijsinflatie inmiddels is opgelopen tot 12% per jaar en de lange termijn inflatieverwachting ligt boven de 2.5%. Daarmee zijn nominale dekkingsgraden een slechte indicator voor koopkrachtbestendige pensioenen voor deelnemers.
-